Haberler

Dünya Bizi İzliyor

Bu bloga en keyifle eklediğim yazılar -ister kendi kalemimden ister konuk yazarlarımdan olsun, ‘izlediklerim’ kategorisindeki dizi yazıları…

Ne herhangi bir yapım firması ne de herhangi bir kanal ile bağlantım yok ama izleyici koltuğunda olsam da Türk dizilerinin ihraç edilmesi haberlerini – hikâye ve oyuncu seçimi salt ihraç odaklı olmadığı müddetçe, sevinçle karşılaşıyorum. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı Türkiye Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Sektör Raporu 2018’in sonuçları sevinçle karşılanacak cinsten; Dünya Bizi İzliyor.

Dünya çapında yüzden fazla bölgenin televizyon içeriği verileri incelendiğinde, yıllık yaklaşık 8 bin 500 televizyon programı yayınlandığı ve bu programların yarısını dizi kategorisinin oluşturduğu görülüyor. Söz konusu rapora göre, dizi kategorisinde en fazla orijinal yapım üreten ilk beş ülke arasında Türkiye’de yer alıyor. Diğer ülkeler; Hindistan, Çin, Rusya ve Nijerya.

 

 

Dünyada televizyon kanalları, içeriklerinin ortalama olarak yüzde 30’unu diğer ülkelerden ithal ediyor ve bu ithal içeriklerin yüzde 25’ini -dünya genelinde ithal edilen 4 içerikten biri, Türk yapımları oluşturuyor. Raporda 2017 yılında dünya genelindeki 48 bölgenin verileri incelenmesi sonucu 4 bin 100 adet ithal televizyon içeriğinin yayına girdiği görülüyor. Bu içeriklerin ülke bazında en büyük ihracatçıları ise -her biri 500’den fazla program sayısı ile, ABD ve İngiltere yer alıyor. İçerik ihracatında ilk 5 içindeki diğer ülkeler Fransa, Almanya ve Türkiye olarak sıralanıyor.

RATEM’in paylaştığı verilere göre, Türk dizi film sektöründe her yıl 100’ün üzerinde içerik üretiliyor. Üretilen içeriklerin yüzde 75’i 140’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye, özellikle kurgusal yapımlarını (dizilerini) eşit oranda Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Güney Amerika ülkelerine ihraç ediyor. Bu veriler gösteriyor ki, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyaya en fazla dizi ihraç eden ikinci ülke konumunda…

 

 

 

Noel Pazarları
AVRUPA – En Güzel Noel Pazarları
sığacık ada masalı
SIĞACIK SEFERİHİSAR – Ada Masalı’nın Çekildiği Yer, Nam-ı Diğer Kırlangıç Adası
Alaçatı Tatil
ALAÇATI – Sanki Ege’de bir Vaha
gezdim gördüm san diego
AMERİKA – San Diego
Mekanlar Tarifler
Sütlü Tatlı
Yılbaşında Yapabileceğiniz 5 Şahane Sütlü Tatlı
LONDRA – Londra’da Öğleden Sonra Çayı
künefe
Bir Değil İki Değil Çok Çeşitli Künefe
Şimdiki Aklım Olsaydı (Si lo Hubiera Sabido)
ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI (Si lo Hubiera Sabido) – Ne Dilediğine Dikkat Et!
Poldark
POLDARK – Korkunun, Umutsuzluğun ve Sevginin Derinliklerinde
Poldark
POLDARK – Eve Dönüş
liar yalancı
LIAR (Yalancı) – İki Taraf Tek Doğru
bergen
BERGEN – Bir Tek Şarkı Söylerken Utanmadım Ben
romantik komedi filmler
Latte Kıvamında Romantik Komedi Filmleri
Yarına Tek Bilet Elle Çekim
YARINA TEK BİLET – Belki de Karşılaşmalar Tesadüf Değil Kaderdir
BİZ BÖYLEYİZ – Olsaydı Nasıl Olurdu?
Deli Bayramı
DELİ BAYRAMI – Kim Akıllı Kim Deli, Nasıl Ayırt Etmeli?
evlat oyunu
EVLAT – Her Şey Çok Zor
übü hep übü
ÜBÜ HEP ÜBÜ – Übülük Müessesesi Üzerine
yaşamaya dair
YAŞAMAYA DAİR – Yaşamayı Ciddiye Alacaksın
Copy link
Powered by Social Snap