Kategori: Gezdim Gördüm

KILIÇ ALİ PAŞA HAMAMI – 2017’nin Bütün Kirlerinden Arındık

2017’nin tüm kirlerinden arındık. Nasıl mı? Hamama gittik^^   İşte tüm detayları ile Kılıç Ali Paşa Hamamı maceramız <3

Geçmişteki hamam deneyimlerim yazın ortasında fırtınaya maruz kaldığımız tatil köyünde denizin alternatifi olarak gerçekleşen hamam sefamız ve Antalya’da bir otelin spasındaki hamam ve masaj keyfi ile 2 adetle sınırlı. Bir de Tarihi Süleymaniye Hamamı’nda İstanbul kültür turu kapsamında bulunmuşluğum var, onu da sayarsam 40 yılda 3 kez hamama gitmişim. Zaten bu yazdıklarım deneyim ise az sonra detaylandıracağım Kılıç Ali Paşa Hamamı ziyaretine ‘deneyim’ demek az kalır.

Organizasyonu yapan arkadaşım benden daha acemi, o hiç gitmemiş. Rezervasyon sırasında -mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor,  tüm detayları öğrenmiş: ‘Sadece ‘bikini ve çamaşır’ alıp gidiyoruz kızlar.’ Yine de tedbiri elden bırakmadan; terliklerimi, peştamalımı, yedek çamaşırlarımı koydum çantama, mis gibi bir vapur yolcuğu ve Karaköy’ün birbirinden çekici cafelerinin arasından yürüyüşle hedef noktamıza ulaştım: Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kılıç Ali Paşa Hamamı – 1580

Biraz da mekanın tarihine değinirsek, Kılıç Ali Paşa Osmanlı donanmasının en cesur ve en güçlü kumandanlarından biri. İnebahtı Deniz Savaşı’ndaki başarılarını takiben Sultan II. Selim tarafından Kaptan-ı Derya olarak atanıyor. Görevde kaldığı 16 yıl boyunca denizcilik alanında birçok zaferlere imza atıyor.

Cami külliyesi içinde yer alan hamamın bulunduğu Tophane bölgesi İstanbul’un denizcilikle bağdaştırılmış en eski merkezlerinden.  Sıraselviler’den başlayan Tophane üzerinden Karaköy’de sonlanan bir kültür gezisine (çok severim <3) katılmıştım. Rehberimiz hamamın lokasyonunun aylarca kara yüzü görmemiş denizcilerin limana ayak bastıkları andaki ihtiyaçlarını(!) desteklemesiyle bağlantılı olduğunu belirtmişti. ‘Hamam nereye yakın’ hakkında biraz fikir yürütürseniz  bahsedilen ihtiyacın ne olduğunu bulacaksınız ^^

[wp_ad_camp_1]

Biz mekanın dışında geç kalan arkadaşımızı bekleyerek hoşbeş yapıyorduk ki, randevu saatiniz geldi uyarısıyla hamama geçtik. O dakikadan itibaren sanki biri ‘start’ tuşuna bastı ve el bebek gül bebek hizmet başladı.

Hindiba Şerbeti

İlk olarak ayak numaralarımız soruldu ve numaraya göre yerleşim yapılmış giysi dolaplarımızın anahtarı verildi. Sağlık beyanı olan formu doldururken (astım, epilepsi, kalp, tansiyon vb. sağlık probleminiz varsa işaretliyorsunuz) hindiba şerbetleri ikram edildi. Sıcacık el havluları sunuldu ve hazırlanınca hamama geçeceksiniz denilerek asma kattaki giyinme alanlarına yönlendirildik.

Sterilize edilmiş terlik ve yıkanıp ütülenmiş peştamalımız dolabımızda hazır bizi beklediğinden ve görünüm itibariyle sterilize olduklarına inancım tam olduğundan yanımda getirdiklerimi kullanmadım ama tedbirli olmak iyidir <3  Üzerimizde bikinimiz ve sarındığımız peştamalımızla hamam sefasına artık hazırız.

Hamama Giren Gerçekten de Terlermiş

Hamama ilk adım attığınızda minik bir odaya alıp sıcaklığı isteğinize göre ayarlı bir şekilde ıslatılıyorsunuz. Kafanızdan aşağı hamam tası dökülmesini başka nasıl tarif edebilirim ki? En son su soğuk olarak ayaklarınıza dökülüyor. Neden acaba?  Ardından hamama geçip gözeneklerin açılması için dev bir altıgen olan göbek taşına yatarak bekleme sürecine giriyoruz.  Mimar Sinan’ın eseri olduğunu fark ettiren o görkemli kubbenin altında sıcacık bir göbek taşında öylece uzanıyorsunuz.  Sıcaktan bunalmamanız için buzlu su ikram ediliyor.

Göbek taşı çevresindeki kurnalarda (hijyen gereği göbek taşında kese yapılmıyormuş) tellaklar kese yapıyor. Gayri ihtiyarı beklerken üstü çıplak/bikinili hemcinslerimiz arasından ‘EN’ seçimleri yapıyoruz. EN sarkık göğüslü, EN silikonlu, EN şişman, EN güzel… (Belirtmek isterim ki, hamamın içinde tümüyle çıplak kalınmasına izin verilmiyor, üstünüz çıplak olsa bile belden aşağısı için mutlaka peştamal kullanıyorsunuz)

Yaklaşık yirmi dakika sonra sıra bize geliyor. Cızbız köfte misali yüz üstü / sırt üstü uzandığımız göbek taşından ayrılarak kurnalarımızın başına geçiyoruz. Bizim göbek taşından ayrılmamızı takiben uzandığımız bölüm hemen yıkanarak dezenfekte ediliyor ve diğer misafirlere hazırlanıyor.

[wp_ad_camp_1]

 

Kese Önemli

Kurnanın başında sıcaklığı ayarlanmış birkaç hamam tası suyla ferahladıktan sonra kese aşamasına geçiliyor. Tellak uyguladığı kuvvet konusunda sürekli onay alıyor: “İyi mi? Her şey yolunda mı?”. Vücudun ardından isterseniz yüz kesesiyle bu aşama tamamlanıyor. Ardından köpük kese…  İşte bu aşama pek keyifli <3 Bir anda köpüklerle kaplanıyorsunuz…  Son aşama sabunla yıkanma, isteğinize göre saçınız için şampuan ve krem… Kir / ölü derilerden arınmış ve hafiflemiş bir şekilde kurulanma alanına geçiyorsunuz.  Islak peştamalları yerini havluya bırakıyor. Önce bele sarılıyor, ardından omuzlara bir tane bırakılıyor… Saçlar ayrıca kurulanıyor, en son da ayaklar…

 

Camegah

Hamamdan çıkarak kayıt olduğumuz alanın çevresindeki (bu alana camegah deniliyormuş) sedirlere uzanıyoruz… Bir uyku bastırıyor ki sormayın… Ferahlamamız için ferahlatıcı aromalı buz gibi havlu servis ediliyor. Ne güzel bir serinlik… Adettendir, gazozlarımızı sipariş ediyoruz ve yumuşacık bir cilde sahip olmanın keyif ve huzuruyla kediler gibi sedirin bir köşesine kıvrılıveriyoruz.

Kılıç Ali Paşa Hamamı servis vermek için günü kadın / erkek olarak ikiye ayırmış. Kadınlar için 08.30  – 16.00, erkekler için ise 16.30 – 24.00 saatleri arasında hizmet veriliyor.  Hamam randevumuz kapanışa yakın olduğu için bu seferlik hamam ertesi sefamızı kısa kesmek zorunda kalsak da bir sonraki ziyaret için daha erken randevu almayı not ediyoruz zihnimize…

Kılıç Ali Paşa Hamamı tüm ekibi sanki özenle bir araya getirilmiş; hepsi çalışkan, hepsi nazik (ödeme sırasında size hizmet veren isme özel bahşiş bırakabiliyorsunuz.) Mekan deseniz çok nezih ve steril (Steril konusunu da açmak gerekirse organizasyon yapan arkadaşımın ön araştırmasında yorumları değerlendirdiği ‘bas kimyasalı temiz görünsün, temiz koksun’ hamamlardan biri kesinlikle değil)

Yukarıda detaylandırdığım aşamaların hepsinde öyle güzel servis aldık ki, böyle bir deneyim yaşadığınız günün sonunda prenses gibi hissetmemek mümkün mü? Bir günlük bile olsa bu his herkesin hakkı…

 

Ücret bilgisi ve rezervasyon için  Kılıç Ali Paşa Hamamı resmi web sitesi ‘ni ziyaret edebilirsiniz. 

Aslı

Disqus Comments Loading...

Son Yazılar

DEHA – Bu Savaşın Bir Kazanı Olacak mı?

Deha 9.bölüm yorumu Büke ‘nin kaleminden. Keyifli okumalar.

16 saat Önce

YALI ÇAPKINI – Rüya

Yalı Çapkını 83. bölümdeki en önemli sahnelerden biri Ferit'in rüyası idi. Bu sahne üzerine  PSİKOLOGROZA…

4 gün Önce

YALI ÇAPKINI – Beni Sen Tutuyorsun

Yalı Çapkını'na dair analizlerini pek sevdiğimiz Özge (OZZY)'nin yazılarını siz de özlemiştiniz değil mi? 83.…

6 gün Önce

YALI ÇAPKINI – Seni Sevdiğimi Gizlemiyorum

Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine bir diğer yazı da śeviyoletta 'nın kaleminden taptaze bir analiz.…

7 gün Önce

YALI ÇAPKINI – Korkma, Korkarsan Kaybedersin

Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine  PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.

1 hafta Önce

DEHA – Bu Dünya Gücü Gücüne Yetenlerin Dünyası

Deha 8.bölüm yorumu Büke ‘nin kaleminden. Keyifli okumalar.

1 hafta Önce