” Biz İyi İnsanlarız ” hepimizin dahil olduğu tüketim krizine dair ironik bir kara komedi. (Küçük bir hatırlatma oyunun ismi değişik ama bu oyun, ışıltılı haşereler’in yeni uyarlaması.)
Oyunun izlenimleri konuk yazarım Bade‘den. Keyifli Okumalar ^^
Daha iyi hayat şartları altında yaşamanın hayalini kurar mısınız?
Daha fazla gelir sahibi olmak… Ailecek bir araya gelip güzel yemekler yiyebileceğimiz kocaman bir mutfak… Huzur içinde korkmadan uyuyabileceğimiz güvenli bir ev… Çocuklarımızla hafta sonu gezilerine gidebileceğimiz bir araba…
Peki tüm bu hayal ettiklerimize kavuşmak için neleri göze alırız, içimizdeki değerlerden neleri feda ederiz ya da eder miyiz?
Kahramanlarımız Ollie ile Jill’in kah komik kah hüzünlü öyküsü de tam bu noktada başlıyor. Rüyalarını süsleyen eve nasıl sahip olduklarını ve yerleştikten sonra başlarından geçenleri anlatıyorlar. Bu rüya ev uğruna bir yandan korkunç şeyler yapmış olabileceklerini itiraf ederken bir yandan da iyi insan olduklarını düşünmeye devam ediyorlar. Biz İyi İnsanlarız ; umudun, hayal kurmanın, tükenmez hırsın, tüketim kültürünün doğurduğu kaotik düzen içerisinde her şeye rağmen “iyi insan” olarak kalabilme çabasının hikayesi…
İngiliz yazar Philip Ridley tarafından kaleme alınmış olan oyunun çevirisini Can Utku, yönetmenliğini ise Eyüp Emre Uçaray üstlenmiş. Ollie karakterine Aşkın Şenol, Jill karakterine ise Füruzan Aydın hayat veriyorlar. Çiftimiz, seyircileri henüz fuaye alanında karşılayarak hoş bir sürpriz yapıyorlar. Bu karşılama merasiminin ardından salona girdiğinizde ise tatlı bir sohbet içerisinde buluyorsunuz kendinizi. Çiftimiz bu kez sahne üzerinden seyircilerle birebir iletişim kuruyorlar. Böylelikle yüzünüzde koca bir tebessümle başlıyorsunuz oyunu seyretmeye.
İki kişilik oyunlarda partnerler arasındaki uyum oldukça önemlidir. Aşkın Şenol’un ve Füruzan Aydın’ın özel hayatlarında da evli olmaları aralarındaki uyumu daha da fazla güçlendirmiş. İkisinin de birden çok rolü canlandırdığı oyunu yüksek tempoda, müthiş bir enerjiyle izleyiciyi bir an olsun sıkmadan oynadılar. Gerek sahne gerekse de rol geçişleri arasındaki duygu değişimlerini hem ses tonları hem de mimikleriyle başarıyla yansıttılar.
Sahne tasarımı, uzun bir masa ve üzerindeki sayısız nesneden oluşmakta. Her bir aksesuarın yerine işlevsel olarak tamamıyla farklı bir nesne kullanılması fikri çok yaratıcı olmuş.
Sahip olma hırsı, tüketim çılgınlığı ve kapitalizmin rant yaratma yöntemleri üzerine bir kara komedi Biz İyi İnsanlarız oyunu. İnsanın içindeki canavarı kışkırtan, insanı sınayan bir oyun. Oyundan çıktığınızda “Acaba ben aynı durumda olsam ne yapardım?” diye düşünmeden edemiyorsunuz.
Biz İyi İnsanlarız sorgulatan, düşündüren, gerçekleri yüzümüze çarpan keyifli bir oyun. Ollie ve Jill ile empati kurabilecek misiniz? Yaptıklarını anlayabilecek misiniz? Seyredin ve kararınızı verin.
Unutmadan, ilgili diğer yazılar için blogun SAHNE SANATLARI kategorisini mutlaka ziyaret edin.
Yalı Çapkını 83. bölümdeki en önemli sahnelerden biri Ferit'in rüyası idi. Bu sahne üzerine PSİKOLOGROZA…
Yalı Çapkını'na dair analizlerini pek sevdiğimiz Özge (OZZY)'nin yazılarını siz de özlemiştiniz değil mi? 83.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine bir diğer yazı da śeviyoletta 'nın kaleminden taptaze bir analiz.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.
Deha 8.bölüm yorumu Büke ‘nin kaleminden. Keyifli okumalar.
Yalı Çapkını 82. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.