İtiraf ediyorum: Cingöz Recai yıllar sonra yeniden beyaz perde de yer alacakmış, takip ettiğim #HiLeon fandom’ı büyük tezahüratlarla fotoğraflar paylaşınca öğrendim. Bir an “Ne, Boran Kuzum mu başrolde?” diye düşünmedim değil…
Detaylara inince tüm kadro yıldızlar geçidi gibi önüme serildi: Kenan İmirzalıoğlu, Haluk Bilginer, Meryem Uzerli, Musa Uzunlar, Serkan Keskin, Fatih Artman, Günay Karacaoğlu, Algı Eke, Laçin Ceylan, Hakan Boyav, Selim Bayraktar, Ushan Çakır, Meriç Aral ve Boran Kuzum (Leon torpili etkisini gösterdi. Boran’ı ‘ve’ ile ekledim ^^)
Çocukluğuma etki etmiş bir kitap serisidir Cingöz Recai. Sadece Kemalettin Tuğcu, Ömer Seyfettin, polisiyede de Agatha Christie okumadık herhalde ^^ Bu arada önemli bir parantez açmak gerekir serinin edebiyattaki yerine dair. Cingöz Recai usta kalem Peyami Safa’nın Servi Bedi mahlasıyla kaleme aldığı edebiyatımızın ilk polisiye roman serisidir.
Seriden okuduklarımdan hatırımda kalan karakter imgesi mi yoksa 1969 senesindeki yapımda Cingöz Recai’yi efsanevi bir şekilde canlandıran Ayhan Işık’ın etkisi mi bilemiyorum ama Kenan İmirzalıoğlu bu rol için fazla uzun değil mi Oyunculuğunu tartışmam, sadece fiziki özellik açısından bu yorumum. En çok merak ettiklerim arasında da efsane gülüşü nasıl canlandıracağı.
Haluk Bilginer de Müfettiş Mehmet Rıza’yı canlandırıyormuş. Mehmet Rıza’yı Cingöz Recai’den çok severdim ben. Peşinde olduğu Cingöz Recai polis müfettişinden hep bir adım önde ise adamcağız ne yapsın, değil mi ya? Ayrıca Müfettiş Mehmet Rıza Cingöz Recai’nin sadece zenginleri soyduğunu ve fakirlere yardım ettiğini bilir, ona saygı duyar ama işine sadıktır, görevin aksatması söz konusu değildir. Özünde hırsız ve polisin birbirine saygı duyduğu polisiyedir. Cingöz’de müfettişin özünde iyi biri olduğunu bilir, konumuna saygı duyar ama hırsızlıktan vazgeçmez. Kendi adalet terazisine göre haksız yolla kazanç sağlamış zenginden çalar ve çaldıklarını muhtaç gördüklerine dağıtır. Hemen bir Cingöz Recai = yerli Robin Hood denklemi kurabiliriz gönül rahatlığıyla…
Cingöz Recai öyle bir hırsızdır ki; aksiyonlarında cesur ama bir o kadar tedbirli… Komik olduğu kadar ciddi… Oldukça zeki, biraz çapkın… Çapkın ama romantik çapkınlardan <3 Günün sonunda hep iyi niyetli hep iyi kalpli… Bakalım senaryoya imza atan Kerem Deren Pınar Deren’in kaleminden bizi nasıl bir Cingöz bekliyor <3
Şimdilik sabırlı olalım; sosyal medyaya düşen set ertesi fotoğraflarıyla yetinip, vizyon tarihi olan 13 Ekim’i bekleyelim…
Yazıyı Cingöz Recai’nin efsane repliklerinden biri sonlandırayım:
“Gerçek basit ve sadedir. Onu biz büyütür, biz süsleriz…”
(Güncelleme 6 Eylül ’17)
Yalı Çapkını 83. bölümdeki en önemli sahnelerden biri Ferit'in rüyası idi. Bu sahne üzerine PSİKOLOGROZA…
Yalı Çapkını'na dair analizlerini pek sevdiğimiz Özge (OZZY)'nin yazılarını siz de özlemiştiniz değil mi? 83.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine bir diğer yazı da śeviyoletta 'nın kaleminden taptaze bir analiz.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.
Deha 8.bölüm yorumu Büke ‘nin kaleminden. Keyifli okumalar.
Yalı Çapkını 82. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.