Game of Thrones 7.sezonuna Ejderha Kayası bölümü ile merhaba dedik…
Bölüme ad veren olay, Daenerys‘in bir fırtına sırasında doğduğu söylenen topraklara, yani evine Ejderha Kayası‘na geri dönmesiyle gerçekleşti. Bölüm sonunda Daenerys kalenin Stannis’in yerleşkesi olduğu dönemlerden hatırladığımız ve her zaman hayranlığımı cezbeden eski savaş odasına girer, masanın üzerine oyulmuş Westeros haritasına bakıp Tyrion’a döner ve “Başlayalım mı?” der.
Başlayalım, bir senedir bu başlangıcı beklemiyor muyduk? ^^
Sezon hakkında sayısız teori, spoilere rastladığım için 7.sezona dair beni heyecanlandıran birçok şey olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim – ki bunları karakter bazında “7 sezonda bizi neler bekliyor?” yazısında toparlamaya çalıştım. Ama beni heyecanlandıran tek bir mekan var, o da Ejderha Kayası… Emin ki bu sezon bu mekanda efsane sahneler izleyeceğiz. Bir sahne spoiler görüntüler arasına girdi bile, Deanerys ile Jon Snow tam da kaleye çıkan surlarda karşılaşacaklar…
Tamam, sustum. 123 tıp… 7.sezonda izleyip göreceğimiz sahneleri yazıya taşımaya gerek yok; sabırlı davranmak ve bölümleri tadına vararak izlemek daha zevkli. Bu nedenle gelin biraz Ejderha Kayası‘nın geçmişine bakalım;
Yakın geçmişte Targaryen’lerin daimi karargahı Ejderha Kayası toprakları Gaspçı İsyanı ertesinde Robert Baratheon tarafından kardeşi Stannis’e bırakıldı. Robert burada Targaryen’lerin çok fazla destekçisi olduğunu ve burayı elde tutmanın ne kadar önemli, bir o kadar da güç olduğunu biliyordu. Bu nedenle acımasızlığı ile ünlü kardeşi kaleyi ve topraklarını teslim etmek için en doğru kişiydi. Ejderha Kayası on yıldan fazla süre Baratheon’ların elinde kaldı. Geride bıraktığımız 6 sezon içinde Ejderha Kalesi Stannis’in Robert öldüğünde taht iddiasını gerçekleştirmek için planlar yaptığı dönemde, ağırlıklı olarak kalenin en sevdiğim odası olan harita odası ile ekranlarımıza misafir oldu.
Kitapların ışığında biraz daha geçmişe gidersek Targaryen’ler neden ilk Ejderha Kayası’na geldiklerini bilinmiyor. Ada özünde volkanik bir kayalık ve bu kayalığın Valyrian soyluluğunu destekleyecek değerli madenler yerine savaş için kırılgan inşa için ise parlak ve siyah taşlarla dolu olduğu görülüyor. (7.sezonun ilk bölümünde bu parlak siyah taşların altından ve nice değerli taşlardan çok daha önemi olduğunu öğrendik). Targaryen’ler bu kayalığa Westros’daki hiçbir kaleye benzemeyen tamamı dövme siyah taşlardan (söylentiye göre cehennem taşları) ejderha odaklı bir tasarımlı garip kuleleri ejderha görünümünde bir kale inşa ediyorlar.
Game of Thrones evreninden dünyaya, bizim zamanımıza ışınlanarak Ejderha Kayası günümüzde nerede diye araştıralım. Sonuç, pusulamız bizi İspanya’nın kuzeyine Bask Bölgesindeki Gaztelugatxe’e götürüyor. Atlantik’in hırçın dalgalarının katmanlara yol açtığı kayalıklardaki şapel bizim Ejderha Kalesi olmasa bile manzara ve yaşatacağı deneyim için 241 merdiven çıkmaya değer, sizce? Böyle bir deneyim şansınız olursa şapelin çanını 3 kez çalmayı unutmayın, rivayet o ki çanı üç kez çalanın dileği kabul oluyor ve kötü ruhların etkisinden kurtuluyormuş ^^
Game of Thrones 7. sezonun etkisi ile San Juan de Gaztelugatxe’e ziyaretçi sayısı epey artacak. Bu ziyaretçilerden biri olup Ejderha Kayası’na yolumuzun bir gün düşmesi dileğiyle… Unutmadan; İstanbul’dan Bilbao’ya direk uçuş var ve biletler için sonbahar/kış aylarında promosyon fiyat yakalamanız epey kolay….
Yalı Çapkını 83. bölümdeki en önemli sahnelerden biri Ferit'in rüyası idi. Bu sahne üzerine PSİKOLOGROZA…
Yalı Çapkını'na dair analizlerini pek sevdiğimiz Özge (OZZY)'nin yazılarını siz de özlemiştiniz değil mi? 83.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine bir diğer yazı da śeviyoletta 'nın kaleminden taptaze bir analiz.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.
Deha 8.bölüm yorumu Büke ‘nin kaleminden. Keyifli okumalar.
Yalı Çapkını 82. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.