Benim için olduğu gibi sizin için de Manga denilince aklınıza ilk gelen bir müzik grubu ise (bahsi geçmişken çok da severim <3) bu yazı tam size göre…
Manga basit tanımla Japon çizgi roman veya animasyonlarına verilen isim. “Bunu biliyorum elbette” diyebilirsiniz peki ya Yaoi Manga hakkında bir fikriniz var mı? Yüzünü kapatan maymun emojisi hayal ediniz – Ben ilk kez duydum. Ne demişler bilmemek değil öğrenmemek ayıp ^^
Fırsat bu fırsat, öğrenmemiz için Elif detayları ile anlattı:
Uzak doğu kültürü ülkemizde 12-25 yaş aralığındaki gençler arasında epey popüler… Popüler olmasının temelinde KDrama ve KPop etkisi büyük yer kaplasa da Japon kültürü’nü bize tanıtan manga ve animelerin de yadsınamaz büyüklükte takipçisinin olması etkenler arasında.
Manga ve anime dünyası o kadar geniş ki derya deniz olarak tanımlarsak yanlış olmaz… İstediğiniz türden manga ve anime bulmak mümkün. Konu tercihlerse işte benim en sevdiğim manga ve anime türü: yaoi
Peki nedir bu yaoi diyorsanız basitçe kendi cinsinden birine aşık olan ama bunu kabullenmeyen yine de aşkın önünde duramayıp tüm tabularına rağmen aşkı seçen erkeklerin öyküleri diyebiliriz.
Yaoi meraklılarına mutlaka anlatılması gereken iki terim var : ‘uke’ ve ‘seme’. Seme güçlü ve kısık gözlü yakışıklı oğlanlardır ve eşlerden ilişkide baskın olanıdır. Uke de ağlak, çocuksu, feminen ve biraz sinir bozucu pasif olan taraftır. Uke’ler Bishounen (kız gibi erkek) olarak tanımlanır. Bu aktif-pasif durumu sadece cinsel ilişki için değildir, ilişkinin tüm boyutlarındaki aktiflik pasiflik durumudur. Şöyle ki; seme ilişkinin ilerlemesini sağlayan, uke de direnç gösteren taraftır. Uke kaçar, seme kovalar… İstisnalar olsa da Uke “Bu doğru değil biz erkeğiz.” diyen taraftır. Görselliklerine baktığımızda kimin uke, kimin seme olduğu hemen anlaşılır: Seme uzun boyludur, uke ufak tefek… Uke için önemli bir ayrıntı da – istisnalar olmakla birlikte, yemek yapan, evi toplayan, düzenli, titiz, biraz da daha feminen ve utangaç olmasıdır.
Dünya üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların en çok sevdiği manga türü yaoiler. (Tercihimde yalnız değilim ^^) Bunun nedeni kadınların her şeye rağmen tüm imkansızlıklara direnen ve aşkın büyüklüğüne inanıp bunun için savaşan semelere öykünüp ukelerin sevimli masumiyetlerinde kendilerinden bir parça bulması. Kadın türüne ait kötü duyguların (kıskançlık, çekemezlik, güzellik vs) ukelerde bulunmaması da yaoi ilişkilerinin kadın erkek ilişkilerinden daha güzel görünmesinin etkenlerinden biri olduğu kesin. Kadın olmamız dolayısı ile taraf tutmamızın da etkisi olabilir mi dersiniz?
Yazıyı yaoi’ye başlamak isteyenlere önerilerle sonlandıralım:
Daha fazla anime-manga ve k-drama yazıları için Elif’in blogu, Elifsel.com‘u ziyaret edebilirsiniz.
Yalı Çapkını 83. bölümdeki en önemli sahnelerden biri Ferit'in rüyası idi. Bu sahne üzerine PSİKOLOGROZA…
Yalı Çapkını'na dair analizlerini pek sevdiğimiz Özge (OZZY)'nin yazılarını siz de özlemiştiniz değil mi? 83.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine bir diğer yazı da śeviyoletta 'nın kaleminden taptaze bir analiz.…
Yalı Çapkını 83. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.
Deha 8.bölüm yorumu Büke ‘nin kaleminden. Keyifli okumalar.
Yalı Çapkını 82. bölüm üzerine PSİKOLOGROZA kaleminden taptaze bir analiz. Keyifli okumalar.